Saganaki kelimesini görünce sanırım ‘Bu kelime bir yerden
tanıdık ama…’ demişsinizdir. Sagan, bildiğiniz sahan, -aki de Yunanca’da kullanılan
küçültme eklerinden biri. Zaten Yunanlılar’a saganaki nedir diye sorduğunuzda
iki kulplu küçük tava diyorlar. Yani anlaşılan, kelime Ege’yi aşarken anlamını
yitirmemiş.
Saganakinin pek çok türü var; midyelisini mi ararsınız,
karideslisini mi. Hepsinin ortak noktası malzemelerden birinin de
peynir(genellikle beyaz peynir) olması.
Benim vereceğim saganaki tarifi ise neredeyse sadece
peynirden ibaret. Ayrıca hem basit hem de lezzetli. Yunanlılar bunu genellikle
kefalotiri dedikleri bir peynirden yapıyorlar. Kefalotiri yerine bazen kasseri
yani kaşar(bizim taze kaşarımızdan sert)ya da hellim kullananlar da oluyor ama
bence en başarılı sonucu kefalotiri veriyor. Tabii, biz kefalotiriyi nereden
bulalım? Ben kefalotirinin dokusunun en çok Kars gravyerine benzediğini düşündüm
ve onu kullandım. Sonuç da gayet leziz oldu.
Bütün iş peyniri una iyice bulamakta. Pek çok tarifte unun
peynire yapışması için ılık su kullanmışlar ama yumurtalı tarifler de var. Ben
işimi garantiye almak için bu seferlik yumurta kullandım ama bir dahaki sefere
suyla deneyeceğim.
Bu arada, aman yanında limonla servis etmeyi unutmayın çünkü
limon saganakiye çok yakışıyor.
Malzemeler:
Kare kesilmiş 1 cm kalınlığında el büyüklüğünde Kars
gravyeri
Un
1 yumurta, çırpılmış
Kızartmak için zeytinyağı ya da sıvıyağ
Servis için ¼ limon
Yapılışı:
1- Peyniri sırasıyla una, yumurtaya ve tekrar una bulayın.
2- Kızgın yağda iki yüzü de kızarana kadar pişirin.
3- Limonla servis edin.
Afiyet olsun!
Not: Peynirin erimesinden korkuyorsanız una buladıktan sonra
yarım saat buzdolabında dinlendirip sonra kızartabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Nasıl yardımcı olabilirim?