29 Ocak 2013 Salı

Komşudan Nefis Bir Tat : Saganaki





Saganaki kelimesini görünce sanırım ‘Bu kelime bir yerden tanıdık ama…’ demişsinizdir. Sagan, bildiğiniz sahan, -aki de Yunanca’da kullanılan küçültme eklerinden biri. Zaten Yunanlılar’a saganaki nedir diye sorduğunuzda iki kulplu küçük tava diyorlar. Yani anlaşılan, kelime Ege’yi aşarken anlamını yitirmemiş.

Saganakinin pek çok türü var; midyelisini mi ararsınız, karideslisini mi. Hepsinin ortak noktası malzemelerden birinin de peynir(genellikle beyaz peynir) olması.

Benim vereceğim saganaki tarifi ise neredeyse sadece peynirden ibaret. Ayrıca hem basit hem de lezzetli. Yunanlılar bunu genellikle kefalotiri dedikleri bir peynirden yapıyorlar. Kefalotiri yerine bazen kasseri yani kaşar(bizim taze kaşarımızdan sert)ya da hellim kullananlar da oluyor ama bence en başarılı sonucu kefalotiri veriyor. Tabii, biz kefalotiriyi nereden bulalım? Ben kefalotirinin dokusunun en çok Kars gravyerine benzediğini düşündüm ve onu kullandım. Sonuç da gayet leziz oldu.

Bütün iş peyniri una iyice bulamakta. Pek çok tarifte unun peynire yapışması için ılık su kullanmışlar ama yumurtalı tarifler de var. Ben işimi garantiye almak için bu seferlik yumurta kullandım ama bir dahaki sefere suyla deneyeceğim.

Bu arada, aman yanında limonla servis etmeyi unutmayın çünkü limon saganakiye çok yakışıyor.


Malzemeler:

Kare kesilmiş 1 cm kalınlığında el büyüklüğünde Kars gravyeri   
Un
1 yumurta, çırpılmış
Kızartmak için zeytinyağı ya da sıvıyağ
Servis için ¼ limon


Yapılışı:

1- Peyniri sırasıyla una, yumurtaya ve tekrar una bulayın.

2- Kızgın yağda iki yüzü de kızarana kadar pişirin.

3- Limonla servis edin.

Afiyet olsun!

Not: Peynirin erimesinden korkuyorsanız una buladıktan sonra yarım saat buzdolabında dinlendirip sonra kızartabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nasıl yardımcı olabilirim?